Johan Cruyff Foundation

Hoe je met een klein team grote dingen kunt bereiken

Jeugd laten bewegen, het klinkt zo simpel. Maar in het dagelijkse leven is er voor veel kinderen te weinig tijd, ruimte en aandacht voor sporten en spelen. De Johan Cruyff Foundation doet hier daadwerkelijk iets aan en brengt duizenden kinderen in beweging, in binnen- en buitenland. Breinwave helpt deze stichting ook de eigen IT-voorzieningen naar een hoger niveau te tillen.

“Sport is gezond en leuk, en van groot belang voor de ontwikkeling van elk kind”, stelt Niels Meijer. Hij spreekt uit ervaring: als één van de beste basketballers in Nederland werd hij met de Amsterdam Astronauts twee keer landskampioen. Na het beëindigen van zijn topsportcarrière vond hij een nieuwe passie in het organiseren van opleidingen voor sporters bij het Johan Cruyff Institute. Sinds maart 2015 werkt hij als directeur van de Cruyff Foundation aan de missie om het welzijn van kinderen via sport te bevorderen.

De kracht van sport

Meijer vertelt hoe Johan Cruijff als één van de eerste Nederlandse sporters zijn naam aan een stichting verbond en hier ook echt invulling aan af. “Toen Johan in Amerika voetbalde, woonde hij naast een jongetje met het syndroom van Down. Die speelde nooit mee met de kinderen op straat, hij hoorde er gewoonweg niet bij. Het was een heel open en toegankelijk kind dat graag met Johan de bal één-op-één overspeelde en er ook voor open stond om van Johan te leren zwemmen. Toen Johan op een dag thuiskwam zag hij op straat dat de jongen nu wel mee voetbalde met de andere kids. Zo kwam hij op het idee voor de Foundation. inmiddels richten we ons naast kinderen met een handicap ook op kinderen in wijken waar weinig gelegenheid is om buiten te spelen.”

Onder het motto ‘geen kind mag buitenspel staan’ brengt de Cruyff Foundation sinds 2003 het aloude ‘trapveldje’ terug in de wijken. Meijer vertelt trots dat er al 205 Cruyff Courts zijn: veilige plekken waar kinderen komen om te sporten en spelen. “Het zijn tevens ontmoetingsplekken waar thema’s als samen spelen en respect voor elkaar centraal staan. Er vinden dan ook allerlei activiteiten plaats. De Cruyff Foundation stimuleert dit door samenwerking met de buurt, scholen, sport- en voetbalverenigingen en lokale partners. Ook zijn er community programs om de verbondenheid met het veld te vergroten.”

Schoolpleinen

Als laagdrempelig alternatief voor de Cruyff Courts zijn al ruim 180 basisscholen voorzien van een Schoolplein14. Met kleurencoating worden de statische schoolpleinen omgetoverd tot multifunctionele speelplaatsen die structureel uitdagen om met elkaar te spelen, bewegen en sporten. “We realiseren ook speciale Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een handicap. Verder steunen we kleine en lokale sportprojecten en projecten die samen met bonden worden georganiseerd. Kroon op ons werk waren de Koningsspelen op 25 april waar dit jaar waar meer dan een miljoen kinderen aan meededen.”

Samenwerken en kennisdelen

Behalve in Amsterdam heeft de Foundation ook een kantoor in Barcelona. In totaal zijn er zo’n 16 medewerkers in vaste dienst. Hoe dit relatief kleine team eraan slaagt om landelijk en internationaal zoveel goed werk te verzetten? “Zoals Johan altijd zegt: alleen kun je niets, je moet het samen doen. We hebben inmiddels veel loyale ambassadeurs en partners. Ook steunen we voor de uitvoering van events op zo’n 170 actieve vrijwilligers. Om de onderlinge samenwerking en kennisdeling te versterken, zijn we twee jaar geleden gestart met het moderniseren van onze IT-omgeving.”

IT-inhaalslag

“In onze aanpak zijn we eigenwijs en vernieuwend, maar op IT-gebied liepen we behoorlijk achter. Hier heeft Breinwave in samenwerking met Multrix verandering in gebracht door ons te adviseren en te helpen bij de overstap naar de Office 365 cloud. Daardoor kunnen onze mensen nu gemakkelijker thuis en mobiel werken. Ook kunnen ze superefficiënt samenwerken aan tekstdocumenten, presentaties en spreadsheets. Zo kost het veel minder tijd om tot een goed resultaat te komen. Zoals je wel vaker bij een kleine organisatie ziet, waren onze mensen gewend om op een bepaalde manier te werken. Ook hierin zijn we heel goed begeleid.”

IT-Gedrevenheid

“Een topsporter heeft van nature de drive om het beste bij zichzelf en bij anderen naar boven te halen, om keer op keer kampioen te kunnen worden. Het is mooi om voor de automatisering te kunnen bouwen op partners die deze gedrevenheid met ons delen”, concludeert Meijer. “Samen met Breinwave zijn we nu aan de slag met SharePoint. Van daaruit kunnen we weer nieuwe ambities vormgeven. Social media functies echt goed inzetten bijvoorbeeld. We werken continu aan actuele behoeften en ideeën, zoals een mobiel Cruyff Court voor bijvoorbeeld asielzoekerscentra. Er liggen nog volop uitdagingen. Mede dankzij de partners die ons steunen kunnen we ons op alle mogelijke manieren blijven inzetten om sport naar kinderen toe te brengen.”

Auteur

Peter de Haas

Founder and Managing Director