IoT in de praktijk

IoT

Een van de grote hypes (of trends) die zich op dit moment afspeelt is wel “Internet of Things” (IoT). Op het internet zijn er vele definities te vinden. De meest eenvoudige hiervan vind ik: “Het verbinden van (kleine) apparaten aan het internet en deze informatie met elkaar te verbinden (analyseren)”.
In dit artikel zal ik aan de hand van een tweetal voorbeelden laten zien wat de meerwaarde kan zijn voor zowel het bedrijfsleven als voor consumenten.

Retail

Veel Retail bedrijven hebben het op dit moment zwaar. Ze moeten zich meer dan ooit onderscheiden om boven de concurrentie uit te steken. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Veel bedrijven zijn jaren geleden begonnen met het online aanbieden van hun producten via het internet. Dit vind ik nog steeds een goede eerste stap, maar daarmee ben je er volgens mij nog niet. Er zijn op dit moment al allerlei andere technologieën beschikbaar om de klant naar je (online) winkel te lokken.

Binnen kledingwinkels is er bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met de Microsoft Kinect. Met deze camera/sensor kunnen klanten binnen de winkel via een digitaal scherm kleding passen. Hiervoor hoeven ze zich niet te verkleden. De camera maakt een 3D afbeelding van je. Daarna kun je bladeren door de collectie van de winkel en bijvoorbeeld een nieuwe jurk passen, zonder deze aan te trekken.

En wat nu als je dit straks ook gewoon thuis kunt doen? Hierdoor wordt het nog makkelijker om kleding te kopen en kan er mogelijk meer online verkocht worden. De camera’s die dit kunnen worden steeds kleiner en ook steeds goedkoper. Dus is dit op hele korte termijn al mogelijk en betaalbaar. Een dergelijke opstelling binnen een winkel is nu al relatief eenvoudig te maken.

Een ander element dat gebruikt kan worden binnen winkels is RFID en/of Beacon technologie. Met de RFID technologie is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien waar klanten binnen je zaak het meeste lopen of lang aanwezig zijn. Hiermee kunnen er allerlei kaarten (heat maps) van je winkel gemaakt worden. Met deze data is het dan weer mogelijk om diverse analyses te maken. Misschien staan bepaalde producten op een verkeerde plek of klopt de looproute in de winkel niet.

Met de Beacon technologie kunnen via de mobiele telefoon aanbiedingen worden getoond als je langs een bepaald schap loopt. Of krijg je als klant meer informatie over het product te zien, bijvoorbeeld of er andere maten of kleuren zijn. Deze Beacons worden steeds goedkoper, zo komen er begin dit jaar Beacons uit die ongeveer 20 euro per stuk kosten. Deze Beacons communiceren via Bluetooth(LE) met je telefoon en geven deze informatie door aan een internetdienst, zodat er enorm veel data verwerkt kan worden. En daar kunnen internetdiensten, zoals Machine Learning, weer allerlei analyses mee maken. Hierbij speelt privacy natuurlijk een belangrijke rol! Want waar blijft mijn data en wat doet het bedrijf ermee?

Domotica

Zelf ben ik al jaren bezig met het automatiseren van mijn woning (Domotica). Ik ben een jaar of tien begonnen met het automatiseren van mijn verlichting in de woonkamer. Ik kon zo via een webpagina mijn verlichting aan- en uit zetten. In de afgelopen jaren heb ik de omgeving doorontwikkeld, waardoor mijn complete woning (veilig) werd aangesloten op het internet. Ik kon bijvoorbeeld via de telefoon de verwarming aanzetten als ik onderweg naar huis was of het zonnescherm open doen als de zon scheen. Op de Consumer Electronics Show(CES) in januari dit jaar was het “smarthome” maken van de huis apparaten een belangrijk thema, wat direct gekoppeld is aan de “Internet of Things”. Zo kunnen koelkasten straks zelf melden dat de melk op is. De koelkast kan dan zelfs de melk bestellen bij de supermarkt.

Is dit nu echt Internet Of Things? Ik vond het vorig jaar nog niet helemaal het geval bij mij thuis. De volgende stap was om mijn huis nog slimmer te maken en de apparaten aan elkaar te koppelen met internet(diensten).

  1. Een eenvoudige was om niet zelf het zonnescherm naar beneden te doen, maar dat het zonnescherm automatisch naar beneden ging zodra de zon begon te schijnen.
  2. Op elke telefoon zit GPS, door middel van GPS kan mijn huis zien of ik bijna in de buurt ben (of onderweg naar huis), zodat mijn verwarming aan gaat (als dat nodig is natuurlijk).
  3. Zodra er iemand bij mij aanbelt, krijg ik op mijn telefoon (waar ik ook ben) een notificatie dat er iemand voor de deur staat. Ik krijg dan direct beeld van de webcam die via internet de gast laat zien. Ik zou zelfs de deur open kunnen doen, maar dat vind ik zelf nog niet veilig genoeg. Als het huis ziet dat ik binnen zit, gaat mijn TV op pauze en krijg ik een notificatie dat er iemand voor de deur staat.
  4. Als in de ochtend de wekker afgaat, ziet het systeem dat ik wakker ben geworden. Het systeem zet voor mij het koffiezetapparaat aan en zet op het SONOS systeem internetradio op, zodat ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen. Zodra ik het huis verlaat gaat alles weer uit. Hierdoor zullen er nooit apparaten aanstaan, die niet nodig zijn.

De domotica apparatuur gaat de komende jaren steeds slimmer worden en meer met elkaar communiceren. Op dit moment heeft domotica nog een behoorlijk technisch karakter, maar grote fabrikanten zoals Samsung zetten daar nu volop op in. Zo is er nu de slimme wasmachine en koelkast van deze fabrikant. Er kleven nog wel een aantal nadelen aan deze technologie. Denk hierbij aan privacy en beschikbaarheid van het internet. Zo heb ik mijn domotica systeem nog volledig binnenhuis draaien, al zijn er ook systemen die ook volledig via internet werken. Naast het slim maken van het huis, kan ik natuurlijk ook nog ‘ouderwets’ het huis bedienen via een app of, zoals hiernaast weergegeven, via een webpagina.

Categories

Auteur

Jacques van der Laan

Senior Dynamics 365 | CRM Consultant