/* */

Feenstra - HoloLens Smarthome App

KLANTCASE

Feenstra - HoloLens Smarthome App

KLANTCASE

Dit jaar bestaat Feenstra 70 jaar. Dit gaan ze vieren met een klantendag & een groot personeelsfeest. Tijdens deze evenementen wil Feenstra de HoloLens gebruiken om bezoekers van een impressie te geven hoe Mixed Reality ingezet kan worden in de installatiebranche.

Over Feenstra

Feenstra is een landelijk installatie- en onderhoudsbedrijf van cv-ketels, beveiligingsinstallaties, mechanische ventilatiesystemen en zonne-enenergiesystemen. Zo zorgt de onderneming voor veiligheid, warmte en een gezond leefklimaat in de woningen van haar klanten. De grootste activiteit is het installatie- en onderhoudsbedrijf voor verwarmingsinstallaties van woningbezitters en huurders van woningcorporaties. Feenstra onderhoudt ongeveer 350.000 installaties in de particuliere markt en bijna 500.000 installaties in de huurdersmarkt. Ook verzorgt Feenstra onderhoud van mechanische ventilatiesystemen en plaatsing van zonne-energiesystemen. De beveiligingstak maakt het plaatje compleet met beveiligingssystemen voor ongeveer 30.000 klanten en een professionele meldkamer waar ook andere beveiligingsbedrijven gebruik van maken.

Over Smarthome

Klanten vragen steeds meer service en gemak. Dat kan onder andere geregeld worden door de verwarming en huiselijke aangelegenheden te automatiseren. Want onder de noemer Internet Of Things (IoT) kunnen ook cv-ketels en zonnepanelen communiceren en data leveren. Op basis daarvan kan Feenstra gerichte actie ondernemen om storingen voor te zijn of tijdig onderhoud te plegen. Niet vreemd dus dat digitalisering in de strategie van Feenstra een prominente rol vervult. Onder leiding van program manager Nico van Zanten is de onderneming afgelopen jaar gestart met het opzetten van een IoT-architectuur voor het op afstand beheren van cv-ketels en installaties. “Ons doel is om te komen tot een IT-platform dat data uit verschillen- de soorten installaties en systemen verzamelt, bewerkt en interpreteert zodat Feenstra gerichte actie kan ondernemen. Dit helpt ons ook om het klantcontact op een data gedreven en betrouwbare manier persoonlijker maken.”

Het concept

Visualiseer de toekomst van een onderhoudsmonteur door de inzet van Mixed Reality. Gebruik de Hololens als bril waarmee een monteur alle relevante informatie tot zijn beschikking heeft tijdens zijn onderhoudswerk aan een ketel. De bril herkent deze ketel en toont relevante informatie over deze ketel. Tijdens het werken aan/met deze ketel wordt de expertise gevraagd van een andere Feenstra monteur d.m.v. Skype.

De opdracht

Bekijk de mogelijkheden van de Mixed Reality door:

 • Het maken van een Hololens app
 • Waarmee we verschillende databronnen kunnen ontsluiten en representeren aan de brildrager;
 • Die informatie toont aan de monteur dat er iets is in de ketel nagekeken moet worden;
 • Waarin de mogelijkheid bestaat om een skype call te doen waar een expert op afstand wordt ingebeld;
 • Waar de ingebelde monteur aanwijzingen geeft (met tekst en/of visueel) voor het samen oplossen van de eventuele problemen;
 • Die te gebruiken is voor presentatie aan derden zodat de brildrager zelf kan ervaren welke mogelijkheden deze Mixed Reality oplossing biedt.

Realisatie

Op basis van Unity is een Hololens applicatie gemaakt rondom de volgende gebruikers flow:

 • De Hololens brildrager kijkt met de bril naar de ketel
 • Op de ketel staat een unieke code (Vuforia) QR code
 • De ketel wordt herkent en de keteldata wordt getoond rondom de ketel
 • De keteldata bestaat uit smarthome data (IOT data), meta-data & klant data
 • De ketel meta-data is een overzicht van de harde data (type, bouwjaar, bekende storingen, FAQ, gebruikershandleiding, video etc.)
 • Naast deze data wordt de fictieve klantdata getoond. De klantdata bestaat o.a. uit: NAW gegevens, contactgegevens, service contract, klant contact historie etc.
 • Na analyse van de data kan de monteur d.m.v. skype een andere monteur bellen die meekijkt en aanwijzingen geeft om de ketel te onderzoeken.

De HoloLens zelf ervaren?

Breinwave is van mening dat we op de vooravond staan van een nieuwe evolutie. Doordat de HoloLens draait op de universele Windows 10 apps is de stap naar mixed reality dichterbij dan je denkt. Zeker als je bedenkt dat de aankomende Windows versie ondersteuning gaat geven voor Paint 3D waardoor je ook op je PC zelf aan de slag kunt gaan met augmented en mixed reality.

Wil je de HoloLens zelf ervaren? Of wil je graag met de HoloLens aan de slag? Bekijk dan de mogelijkheden van HuurdeHololens.nl

Zij werkten mee aan deze case

Gebruikte technieken

Contact

Meer weten? Neem contact op met
Ralph van der Meer

Contact

Pin It on Pinterest

Share This