/* */

Breinwave @ Silicon Valley

inspiratie reis 2017 dag 2

Dag 2

Woensdagochtend zijn we ons inhoudelijke programma gestart met een bezoek aan het Nederlandse Consulaat-Generaal in San Francisco. Hier kwamen de huidige trends en kenmerken van ondernemerschap in Silicon Valley aan bod en kregen we inzicht in de rol die het Consulaat-Generaal speelt bij het ondersteunen van Nederlandse bedrijven bij het zakendoen aan de westkust van de VS. Wat met name opviel was de enorme uitdaging die bedrijven hebben om goed personeel te vinden en dan vooral ook te kunnen behouden en de kosten die op je af komen als je je hier wilt vestigen. 2-3 duizend dollar voor een klein eenkamer appartement is heel normaal. Maar ook het georganiseerde investeringsklimaat dat in deze regio aanwezig is tussen investeerders en start ups. Hierover later nog meer als we op dag 3 Plug and Play hebben bezocht.

Na deze introductie zijn we wandelend naar Autodesk Gallery gegaan. Bij deze permanente tentoonstelling, die door Wired Magazine is uitgeroepen tot de nummer 1 bestemming in San Francisco, kregen we een rondleiding die een aantal van de meest disruptieve trends in Silicon Valley behandelt, zoals 3D-printing, internet of things en virtual reality. Een erg afwisselend bezoek waar we een aantal mooie toepassingen hebben kunnen zien.

Na dit bezoek en een snelle lunch zijn we op bezoek gegaan bij startup Looker. Looker is in 2011 opgericht en groeit sindsdien erg hard. Looker richt zich volledig op Business Intelligence software en Big Data Analytics en maakt data inzichtelijk voor bedrijven en analisten. Bij Looker hebben we het naast de technologie ook met name gehad over de cultuur binnen het bedrijf en wat een startup mentaliteit inhoudt. Zeer veel startups redden het niet (80-90%) maar veel van deze initiatiefnemers proberen het met dezelfde positieve mindset nog een keer en nog een keer en nog een keer. Op dag 3 zullen we Frame bezoeken en voor ons contact aldaar is dat inmiddels zijn zevende startup. Opstaan en doorgaan, altijd dromen over kansen, een duidelijke mindset die op dag 2 al heel duidelijk bij ons binnenkomt.

Het inhoudelijke programma van deze eerste dag hebben we afgesloten met een bezoek aan een bedrijf dat in Groningen is gestart, maar ondertussen ook in Silicon Valley actief is: HackerOne. HackerOne hanteert een model voor het vinden van beveiligingsproblemen dat eerder door grote bedrijven als Google en Microsoft werd gebruikt: zogeheten bug bounty programs, waarbij hackers worden beloond wanneer zij gaten in de beveiliging van software ontdekken en deze netjes melden. Onder andere Yahoo, Twitter, Adobe, Dropbox en Snapchat maken gebruik van de diensten van het twee jaar oude bedrijf dat eigenlijk de spil in het web is tussen enerzijds bedrijven die hun security willen laten testen en anderzijds een netwerk van externe hackers. Een echt voorbeeld van een netwerkorganisatie die succevol vraag en aanbod op elkaar afstemt.

Aan het einde van deze zeer inspirerende dag hebben we met elkaar gegeten in de Italiaanse wijk van San Francisco en kijken we al uit naar dag 3 waar we Equinix, Plug and Play en Frame zullen bezoeken.

Contact

Meer weten? Neem contact op met
Johan van Wijk

Contact

Pin It on Pinterest

Share This